zaterdag 13 februari 2010

Sneeuw Dichtheid meten / Snow Density measurement

[Dutch] Een tijdje terug las ik in de boeken van Prof. Minnaert (deel 2, paragraaf 174) hoe je de dichtheid van sneeuw kunt bepalen. Hij schrijft voor om een vierkant van 50 bij 50 cm sneeuw de dikte van de laag te bepalen, deze vervolgens in een bak te verzamelen en te laten smelten bij normale kamer omstandigheden (niet geforceerd: dan verdampt er te veel water). Deze proef heb ik op 30 januari van dit jaar geprobeerd te herhalen: 40 bij 40cm in mijn geval aan (in die nacht) gevallen sneeuw s'morgens van het terras achter in de tuin eerst op een paar plekken met een metalen meetlint opgemeten: tussen de 3.5 en 4 cm sneeuw, ik heb dat gemiddeld naar 3.75cm.Dan kom je dus op een sneeuw volume van: 40 X 40 X 3.75 kubieke centimeter sneeuw is precies 6 Liter sneeuw volume.
Die sneeuw in 3 pakken schept en de hele dag binnen laten staan. Na een tijd je zie je al dat het volume aan het krimpen is in de bakken: zie de foto. Op een gegeven moment heb je dan ijswater en dat heb ik in een keuken-maatbeker geschonken. Opvallend is dat de ijsklonten die daar nog in zitten bij elkaar blijven drijven en "plakken" in het midden van de beker. Als je ze met een lepel uit elkaar roert en een tijdje later weer kijkt, zitten ze weer allemaal in elkaar geplakt. Het duurde overigens ongeveer een dikke 6 uur alvorens het allemaal (heel koud) water was geworden.
De stand in de maatbeker was uiteindelijk 520ml. Als je dat nu dus op elkaar deelt (6 liter versus 520 mili-liter) zit je op een verhouding van 11.5 of 0.08666. Dus de dichtheid van deze sneeuw was blijkbaar rond de 0.08666.
Als je dan Minnaert er op na slaat maakt hij melding van een gemiddelde tussen de 0.08 en 0.10, dat is dus behoorlijk goed in die reeks! Overigens kan volgens Minnaert de dichtheid nog vele malen lager worden tot 0.004 (en 0.4 aan de bovenkant).
Wat zijn jullie resultaten bij deze proef...?

[Engels] In succession of Prof. Minnaert, I tried to determine the density of snow fallen in my backyard. I scoped 40 by 40 cm of snow fallen that night into some containter and let it melt at normal room conditions. I also first measured the thickness of the snow blanket: this averaged out to a 3.75 centimeters. In total hence a volume of 6 Liters of snow. After melting, I retained a water volume of 520 ml. Which means a snow density of approx 0.08666. Minnaert in his books talks about 0.08 to 0.1 in normal conditions, so not bad.. What does your experiments tell us?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten